به گزارش خبرنگار زریوار خبر، سازمان جهانی یونسکو که در حوزههای علم، فرهنگ و آموزش فعالیت میکند، در سال ۱۹۹۹ میلادی در نشستی در بوداپست، دهم نوامبر را به عنوان «روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه» نامگذاری کرد. این نامگذاری هرچند ارج گذاردن به علم و فناوری علمی و بانیان علم خوانده شده است؛ در عینحال تلاش در راستای ایجاد پیوند میان فناوریهای علمی و بهبود کیفیت زندگی عمومی و کاهش و مهار تهدیدهای اقلیمی ناشی از تولید و فناوریهای تکنولوژیک نیز بوده است.
روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه، هر چند عنوان کلی است؛ اما این عنوان کلی دربردارندهی اهداف و برنامههای جزئیتری است که کشورها و نهادهای علمی باید تلاش کنند تا به آن دست یابند، این اهداف عبارتند از:
بهرهمندی آحاد جامعه از ثمرات علم، فناوری و نوآوری.
معرفی پیشکسوتان و شخصیتهای علمی برجسته کشور.
ایجاد زمینه مناسب برای آشنایی دانشآموزان با مهارتها و مشاغل علمی.
ایجاد بستر و فضای مناسب گفتمان پیرامون تأثیر علم، فناوری و نوآوری بر زندگی روزمره مردم.
ایجاد تمهیدات لازم برای بازدیدهای عمومی از موزههای علمی کشور.
بازدید عمومی از مراکز و مؤسسات مؤثر در ایجاد تعامل بین علم، صلح و توسعه.
معرفی برخی موقعیتهای نو که موجب ارتقاء کیفیت عمومی زندگی میشود.
اساتید و محققین دانشگاهها و اصحاب علم و فرهنگ در خدمت جامعه و رفع مشکلات و نیازهای واقعی مردم
۱۹ آبان در واقع روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه، فرصتی را برای موسسات علمی، دولتها، اجتماعات مدنی و دانشمندان فراهم میکند تا در مورد صلح و توسعه، که از اساسیترین مفاهیم اجتماعی است، به بحث و تبادل نظر بپردازند. در نگرش نوینی که یونسکو به آن اهتمام می ورزد، صلح تنها به معنای نبود جنگ میان دولتها نیست، بلکه میتواند به معنای شرایط یک مدیریت ملی سازنده، حل و فصل اختلافات و ایجاد هماهنگی در روابط میان بخشهای مختلف نهادی یک جامعه باشد.
بدیهی است جوامعی که از روش علمی سود میجویند، میتوانند منظری مشترک برای نگاه به جهان بیابند و تلاش و تاکید خود را به جای اختلافها بر اشتراکها متمرکز کنند تا از این میان، شاید سرانجام صلح سر برآورد.
یادداشت از بهمن سروری
Tuesday, 12 November , 2024