زیرک دهقانی مرشد جوان با شور و اشتیاق خود ورزش باستانی پهلوانی را در شهرستان مریوان احیا می‌کند و به نسل جدید ارزش‌های اخلاقی و قدرت جسمی را آموزش می‌دهد.

به گزارش خبرنگار زریوار خبر، ورزش زورخانه‌ای و پهلوانی به‌عنوان یکی از ارکان فرهنگی و تاریخی ایران به تقویت جسم و روح افراد و ترویج ارزش‌های اخلاقی می‌پردازد و این ورزش با ریشه‌های عمیق در تاریخ ایران، نمادی از شجاعت و جوانمردی است و در زورخانه‌ها، ورزشکاران با صدای ضرب و زنگ مرشد، حرکات ورزشی را انجام می‌دهند.

اصول اخلاقی مانند احترام و محبت در این ورزش از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و به پرورش شخصیت و روحیه اجتماعی کمک می‌کند.

زیرک دهقانی، مرشد باتجربه و فعال در ورزش پهلوانی از سال ۱۳۹۶ به این رشته وارد شده و با عشق به ترویج آن در شهرستان مریوان پرداخته است.

وی با تأکید بر تأثیرات مثبت ورزش پهلوانی بر زندگی فردی و اجتماعی به چالش‌هایی که در مسیر یادگیری با آن‌ها مواجه شده، اشاره می‌کند و بر اهمیت اصول اخلاقی در آموزش شاگردان تأکید دارد.

زیرک دهقانی با امید به آینده روشن ورزش پهلوانی در ایران از جوانان دعوت می‌کند تا به این ورزش باصفا و پر از ارزش‌های انسانی بپیوندند و از تجربیات مثبت آن بهره‌مند شوند.

خبرنگار زریوار خبر جهت آشناشدن بیشتر با این ورزشکار فعال مصاحبه‌ای را به شرح ذیل انجام داده است.

لطفاً خودتان را معرفی کنید و بگویید چه مدت است که در ورزش پهلوانی فعالیت می‌کنید.
بنده زیرک دهقانی، ساکن شهرستان مریوان و فارغ‌التحصیل رشته حسابداری هستم و از سال ۱۳۹۶ وارد ورزش باستانی و رشته مرشدی شده‌ام و از آن زمان به ترویج این ورزش پرداخته‌ام.

چه زمانی و چگونه به ورزش پهلوانی علاقه‌مند شدید؟
علاقه‌مندی من به ورزش پهلوانی از سال ۱۳۹۶ آغاز شد و این علاقه به طور اتفاقی و به واسطه برادر کوچک‌ترم که در رشته کشتی فعالیت می‌کرد، شکل گرفت. یک‌بار برای تماشای کشتی او به زورخانه رفتم و به این رشته آشنا شدم. سپس به طور رسمی با کمک آزاد محمدی رئیس هیئت زورخانه مریوان وارد این رشته شدم.

به نظر شما، ورزش پهلوانی چه تأثیری بر زندگی فردی و اجتماعی افراد دارد؟ ورزش پهلوانی به دلیل ریشه‌دار بودن در فرهنگ و تاریخ کشورمان، تأثیرات مثبت و کارآمدی بر زندگی فردی و اجتماعی افراد دارد این رشته به اخلاق‌مداری و خلق‌وخوی پهلوانی تأکید دارد و می‌تواند به بهبود روابط اجتماعی و فردی کمک کند.

چه اصولی را در آموزش و تربیت شاگردان خود رعایت می‌کنید؟
در آموزش و تربیت شاگردان، اصول ادب، نظم و خلق‌وخوی پهلوانی را رعایت می‌کنیم و این موارد در تمامی زورخانه‌های ایران اصل کار هستند. احترام، صفا، مروت، معرفت و دین‌داری از نکات بارز این ورزش هستند که ما به آن‌ها توجه ویژه‌ای داریم و همچنین، تحقیقات پزشکی نشان داده‌اند که این ورزش از نظر جسمی و روحی بسیار کامل و مفید است.

چه تمریناتی در زورخانه انجام می‌شود و هر کدام چه هدفی دارند؟

 تمرینات ما شامل حرکات مختلفی مانند «زنگ»، «چرخ»، «پهلوانی» و «کشتی» است و هر کدام از این حرکات هدف خاص خود را دارد؛ مثلاً زنگ برای تقویت عضلات بازوهاست، چرخ برای افزایش انعطاف‌پذیری بدن و کشتی برای تقویت مهارت‌های مبارزه.

آیا می‌توانید درباره نقش مرشد در زورخانه توضیح دهید؟
مرشد نقش راهنما را دارد و او باید نه‌تنها تکنیک‌های ورزشی را آموزش دهد؛ بلکه باید الگوی اخلاقی نیز باشد. ما سعی می‌کنیم تا جوانان را به سمت رفتارهای مثبت هدایت کنیم و آنها را تشویق کنیم تا در زندگی روزمره نیز اصول پهلوانی را رعایت کنند.

آیا تجربه خاصی از مسابقات یا رویدادهای ورزشی دارید که برایتان به‌یادماندنی باشد؟
هر بار که وارد زورخانه می‌شوم، یک تجربه جدید و شیرین را تجربه می‌کنم صدا و ضرب و زنگ مرشد، همواره یادآور نکات اخلاقی مثبت و زیبایی است که در این فضا وجود دارد.

با چه چالش‌هایی در مسیر حرفه‌ای خود مواجه شده‌اید و چگونه بر آن‌ها غلبه کرده‌اید؟
یکی از چالش‌های اصلی من، نبود استاد خوب در مریوان برای یادگیری بود و باوجود کم‌لطفی برخی مرشدهای استان کردستان، من به‌صورت تجربی و با گوش‌دادن به دیگران پیشرفت کردم و بعد از چندین سال، با مرشد ارزنده‌ای به نام سیروان نوروزی آشنا شدم و به طور مرتب به تهران می‌رفتم تا از تعالیم وی بهره‌مند شوم.

 به نظر شما، ورزش پهلوانی چه نقشی در فرهنگ و هویت ایرانی دارد؟
ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای بخشی جدایی‌ناپذیر از فرهنگ ایران است و متأسفانه، به دلیل گرایش جوانان به رشته‌های ورزشی بیگانه، این ورزش کم‌رنگ شده بود؛ اما با حمایت مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) این رشته دوباره رونق یافته و به کشورهای دیگر نیز معرفی شده است و ایران همواره دیار پهلوانان بوده و این ورزش جزئی از هویت ایرانی ماست.

چگونه می‌توان از ورزش پهلوانی برای تقویت روحیه اجتماعی و همبستگی در جامعه استفاده کرد؟
برای تقویت روحیه اجتماعی و همبستگی نیاز به تخصیص بودجه بیشتر به این ورزش داریم و باید در تمامی نقاط کشور به‌ویژه در مدارس و دانشگاه‌ها، این ورزش را زنده کنیم و حتی در دروس ابتدایی و راهنمایی یک درس به این رشته اختصاص دهیم.

به نظر شما آینده ورزش پهلوانی در ایران چگونه خواهد بود؟
خدا را شکر، آینده روشنی برای ورزش پهلوانی در ایران وجود دارد اگر مسئولین محترم به این ورزش توجه بیشتری داشته باشند، وضعیت بهتری خواهیم داشت.

 چه پیامی برای جوانان و علاقه‌مندان به ورزش پهلوانی دارید؟
پیام من برای جوانان این است که این ورزش، ورزشی کامل و باصفا است و اجرای موسیقی زنده توسط مرشد و ضرب و نواهای دل‌نشین، روح و روان را شاداب می‌کند و با ورود به این ورزش، شما به سمت بهبود شخصیت و اخلاق خود حرکت می‌کنید و تمامی حرکات این ورزش به‌دقت بررسی و تأیید شده‌اند.