به گزارش خبرنگار زریوار خبر، در جهان امروز کسی منکر این موضوع نیست که هم غرب و هم شرق ویژگیهای مثبت و منفی در ساختار خود و سیاست خارجهشان دارند و این امر مورد توجه مردم جهان هستند، اما چرا کشورهای که خود را مدعی حقوق بشر میداند گاهاً حرکات یا برنامههای به اجرا در میآورند که مورد حیرت جهانیان میشوند.
مثلاً اخیراً ترامپ رئیسجمهور آمریکا با جولانی رئیس خودخوانده کشور سوریه یک دیدار دیپلماتیک داشتهاند و ترامپ شخص جولانی را در قامت سیاستمدار و یک دیپلمات دیده و جلسه رسمی داشتهاند و این دیدار دقیقاً در زمانی صورتگرفته که هنوز اعلامیه جایزه ۱۰ میلیوندلاری برای یافتن فرمانده تروریستهای سوریه (الجولانی) هنوز از صفحه رسمی سفارت آمریکا در سوریه پاک نشده است. آیا جولانی متنبه و مطهر شده یا منافع طرفین اقتضای دیدار میکند؟
پاسخ این است منافع سیاسی بر حقوق بشر غلبه کرده است و میتوان گفت در بازار دادوستد امروزی، حقوق بشر قیمتش ارزان شده و متقابلاً منافع گرانتر شده است اگر قلم از زبان ایراد نگیرد و به زبان عرفی کوچه و خیابان صحبت کنیم باید گفت حقوق بشر را در بازار سیاست امروز میتوان بهصورت کیلوی خریدوفروش کرد و بس.
بر کسی پوشیده نیست که دموکراسی ابعاد وسیع داخلی و خارجی را در برمیگیرد که رعایت حقوق بشر بارزترین آن است درحالیکه در دنیای امروز رعایت این امر کمرنگ شده تا جای که حقوق بشر در سیاست خارجی کشورهای مدعی دموکراسی بهصورت روزانه خریدوفروش میشود.
نویسنده: حمزه مرادی، وکیل پایه یک دادگستری بوکان
Wednesday, 21 May , 2025