استاد دانشگاه کردستان با انتقاد از مواضع اخیر واشنگتن درباره تنگه هرمز، این اظهارات را بخشی از یک سناریوی هدفمند رسانه‌ای برای وارونه‌نمایی واقعیت و انتقال مسئولیت بحران به ایران دانست و تأکید کرد: ریشه تنش‌های موجود را باید در سیاست‌های مداخله‌جویانه و فشارهای مستمر آمریکا جست‌وجو کرد.

انور سقزی استاد دانشگاه کردستان و کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار زریوار خبر، با اشاره به اظهارات اخیر مقام‌های آمریکایی درباره وضعیت تنگه هرمز اظهار کرد: آنچه امروز از سوی آمریکا و رسانه‌های همسو با این کشور مطرح می‌شود صرفاً یک موضع‌گیری سیاسی یا ابراز نگرانی درباره امنیت کشتیرانی نیست، بلکه بخشی از یک روایت‌سازی سازمان‌یافته برای وارونه‌سازی حقیقت و انتقال مسئولیت بحران به ایران است.

وی افزود: آمریکا در حالی تلاش می‌کند خود را نگران امنیت منطقه و دریانوردان غیرنظامی نشان دهد که سابقه این کشور در غرب آسیا و خلیج فارس به‌روشنی نشان می‌دهد یکی از اصلی‌ترین عوامل شکل‌گیری ناامنی، بی‌ثباتی و بحران، حضور نظامی، سیاست‌های مداخله‌جویانه و فشارهای مستمر واشنگتن علیه کشورهای مستقل منطقه بوده است.

این استاد دانشگاه کردستان ادامه داد: مقامات آمریکایی با تکرار تعابیری همچون «تهدید علیه امنیت دریانوردی»، «خطر برای غیرنظامیان» و «وضعیت شکننده منطقه» در تلاش‌اند افکار عمومی جهان را به سمتی سوق دهند که ایران به‌عنوان عامل اصلی تنش معرفی شود، در حالی که واقعیت میدانی و سیاسی چیز دیگری را نشان می‌دهد و منشأ اصلی بحران را باید در تجاوز، تهدید، تحریم و فشارهای خارجی علیه ایران جست‌وجو کرد.

سقزی تصریح کرد: اگر امروز درباره تنگه هرمز نگرانی‌هایی مطرح است، این وضعیت نتیجه طبیعی سیاست‌های خصمانه‌ای است که آمریکا و متحدانش طی سال‌های اخیر در قبال جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفته‌اند ایران آغازگر بحران نبوده و هیچ‌گاه به دنبال برهم زدن امنیت تجارت جهانی نبوده است، بلکه این فشارها و تهدیدهای خارجی بوده که کشور را وادار کرده در چارچوب دفاع از امنیت ملی و منافع حیاتی خود، تصمیم‌های بازدارنده اتخاذ کند.

وی تأکید کرد: هرگونه اقدام ایران در این چارچوب باید بر اساس حق دفاع مشروع و در پرتو اصول شناخته‌شده حقوق بین‌الملل مورد تحلیل قرار گیرد، نه آن‌گونه که دستگاه تبلیغاتی آمریکا می‌کوشد یک واکنش دفاعی را به‌عنوان رفتار بحران‌ساز یا اقدام غیرقانونی معرفی کند و ایران نه آغازگر تنش بوده، نه تهدیدکننده اصلی منطقه؛ بلکه در برابر فشار و تهدید ایستاده و از منافع ملی خود دفاع کرده است.

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به نقش مستقیم آمریکا در افزایش ناامنی‌های منطقه‌ای گفت: چگونه ممکن است کشوری که با ناوهای جنگی، پایگاه‌های نظامی متعدد و سیاست‌های مداخله‌جویانه در منطقه حضور گسترده دارد، خود را دلسوز امنیت دریانوردان و تجارت جهانی معرفی کند؟ اگر واشنگتن واقعاً نگران امنیت مسیرهای بین‌المللی است، باید پیش از هر چیز در سیاست‌های تنش‌زا، تهدیدآمیز و محاصره‌گرانه خود تجدیدنظر کند.

سقزی اظهار کرد: واقعیت این است که حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس نه‌تنها کمکی به ثبات نکرده، بلکه یکی از اصلی‌ترین عوامل شکنندگی امنیت در منطقه بوده است ناوهای جنگی، تهدیدهای پی‌درپی، تحریم‌ها و سیاست‌های فشار خود از مهم‌ترین موانع شکل‌گیری آرامش و تردد امن در این آبراه راهبردی به شمار می‌روند.

وی در ادامه با اشاره به سابقه آمریکا در تحولات منطقه و جهان افزود: ملت‌های منطقه حافظه تاریخی روشنی دارند و فراموش نکرده‌اند که آمریکا در کشورهایی چون عراق و افغانستان نیز با شعارهایی مانند: آزادی، مبارزه با تروریسم و حمایت از مردم وارد شد، اما حاصل این مداخلات چیزی جز ویرانی، بی‌ثباتی، آوارگی و کشته شدن هزاران انسان بی‌گناه نبود. از همین رو، هر زمان که آمریکا از مفاهیمی چون حقوق بشر، صلح یا بشردوستی سخن می‌گوید، باید پشت‌صحنه این ادعاها را با دقت بیشتری بررسی کرد.

این استاد دانشگاه کردستان با تأکید بر مسئولیت بین‌المللی آمریکا گفت: در نظام بین‌الملل، هر کشوری که با اقدامات مستقیم یا سیاست‌های خصمانه خود زمینه بی‌ثباتی و تهدید امنیت بین‌المللی را فراهم کند، باید پاسخگوی پیامدهای آن نیز باشد. نمی‌توان از یک‌سو با تهدید، تحریم و حضور نظامی، یکی از حساس‌ترین گذرگاه‌های انرژی جهان را در معرض بحران قرار داد و از سوی دیگر، با چند ادعای رسانه‌ای، خود را مدافع امنیت معرفی کرد.

سقزی خاطرنشان کرد: تنگه هرمز تنها یک گذرگاه منطقه‌ای نیست، بلکه یکی از مهم‌ترین مسیرهای تجارت و انرژی جهان است و هرگونه ناامنی در آن می‌تواند زندگی و منافع ملت‌های بسیاری را تحت تأثیر قرار دهد بنابراین اگر سیاست‌های آمریکا به‌گونه‌ای طراحی و اجرا شود که امنیت این مسیر راهبردی را تهدید کند، مسئولیت تبعات آن نیز مستقیماً بر عهده همان کشور خواهد بود.

وی راهکار واقعی برای کاهش تنش را توقف سیاست‌های تجاوزکارانه و کاهش حضور نظامی تنش‌زا در منطقه دانست و گفت: اگر آمریکا واقعاً نگران امنیت دریانوردان است، باید از تهدید، فشار، محاصره و مداخله‌جویی علیه ایران دست بردارد تا زمانی که زبان تهدید و ابزار نظامی مبنای رفتار واشنگتن در منطقه باشد، ادعای تأمین امنیت چیزی جز یک شعار توخالی نخواهد بود.

سقزی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر جایگاه ایران در تنگه هرمز تصریح کرد: مدیریت این آبراه راهبردی یک حق ملی، تاریخی و برخاسته از جغرافیا، حاکمیت ملی و منافع مشروع جمهوری اسلامی ایران است و این موضوع نه یک ادعای احساسی و مقطعی، بلکه یک حق روشن و قابل دفاع است که باید به‌عنوان بخشی از حقوق مسلم کشور مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: همان‌گونه که ملت ایران در مقاطع مختلف از حقوق مسلم خود دفاع کرده، امروز نیز باید این باور ملی تقویت شود که مدیریت تنگه هرمز حق مسلم ایران است و ایران کشوری نیست که در برابر تهدید سکوت کند، در برابر فرافکنی عقب‌نشینی کند یا اجازه دهد دیگران درباره امنیت، منافع و حاکمیت آن تصمیم بگیرند.

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اهمیت جنگ روایت‌ها در شرایط کنونی گفت: امروز بخش مهمی از تحولات، در عرصه رسانه و افکار عمومی رقم می‌خورد و یکی از اهداف اصلی آمریکا، تغییر جای علت و معلول و شکل‌دهی به تصویری نادرست از واقعیت‌های منطقه است و از این رو، رسانه‌ها، تحلیل‌گران و نخبگان باید با هوشیاری و استدلال، واقعیت‌ها را برای افکار عمومی داخلی و جهانی تبیین کنند.

سقزی در پایان تأکید کرد: پیام ایران روشن است؛ جمهوری اسلامی عامل بحران نیست، بلکه قربانی تجاوز و مدافع امنیت و منافع مشروع خود است و امنیت پایدار در خلیج فارس تنها زمانی محقق می‌شود که مداخلات خارجی کاهش یابد، سیاست‌های خصمانه کنار گذاشته شود و کشورهای منطقه بر پایه احترام متقابل و حاکمیت ملی، مسئولیت تأمین امنیت خود را بر عهده بگیرند.

انتهای خبر/